Forskjellene mellom en gruppe og en side på Facebook

På Facebook kan man opprette både sider og grupper, men hva er egentlig forskjellen, og når bør du opprette hva? I denne artikkelen tar vi for oss forskjellene mellom en gruppe og en side.

18. april 2013 Journalist Kim Grytøyr
kim@nettintro.no

Ofte kommer vi over grupper på Facebook som egentlig burde vært en side, og omvendt. Grupper og sider kan ved første øyekast virke like, men egentlig er det stor forskjell mellom dem.

Grupper

En gruppe kan være åpen, lukket og hemmelig:

Åpen
Alle kan se gruppen, se hvem som er medlemmer og se innlegg i gruppen. Alle kan bli medlem eller bli lagt til som medlem av andre medlemmer.

Lukket
Alle kan se gruppen og hvem som er medlemmer, men kun medlemmer ser innlegg i gruppen. Alle kan søke om å bli medlem, men en administrator eller et medlem må godkjenne forespørselen.

Hemmelig
Kun medlemmer kan se gruppen, hvem som er medlemmer og innlegg i gruppen. Medlemmer kan kun legges til manuelt av en administrator av gruppen.

Som man ser kan man om ønskelig ha full kontroll på hvem som er medlem av en gruppe. Man har også mulighet til å fjerne personer fra gruppen.

Grupper kan ikke likes eller følges. Dette er viktig å være klar over når man skal opprette en typisk firmaside eller lignende. Grupper kan ikke integreres med en "Liker"-boks på en nettside, eller andre slike tillegg. Åpne grupper kan også bli indeksert av søkemotorer, slik at man risikerer at ting som skrives i en åpen gruppe blir søkbar fra eksempelvis Google.

Man kan søke etter innlegg i en gruppe, noe man ikke kan gjøre på en side.

Sider

De fleste bedrifter som ønsker å profilere seg på Facebook oppretter en side. Sider kan integreres med en "Liker"-boks på bedriftens nettside, og man kan installere ekstra faner med innhold på siden sin, som for eksempel din egen hjemmeside.

Sider er åpne, og i motsetning til grupper blir man ikke medlem av en side, men man "liker" siden. Da får man automatisk oppdateringer fra siden i sin nyhetsstrøm på forsiden av Facebook. Men, en sideadministrator har også her mulighet til å utestenge personer som for eksempel oppfører seg dårlig inne på siden.

En side er ikke så ulik en vanlig facebookprofil. En side kan like andre sider, og man kan være innlogget som siden sin, slik at man kun ser oppdateringer fra andre sider man liker. Man kan kommentere som siden, både internt på Facebook og også i kommentarfelt under artikler på nettet som bruker Facebooks kommentarsystem. Man kan med andre ord uttale seg offentlig i et kommentarfelt som sin egen bedrift.

En side kan også være et sted, slik at personer kan sjekke inn på siden din og dermed videreformidle til sine venner at personen har vært der, for eksempel på et treningsstudio eller en kafé.


Her har vi bare så vidt sett på forskjellene mellom grupper og sider. Det er mange andre ting man bør tenke gjennom før man oppretter en side eller en gruppe, men vi håper at denne artikkelen har gitt deg et lite innblikk i forskjellene og kanskje hjulpet deg med å avgjøre hva du skal opprette.

Har du spørsmål rundt bruk av Facebook eller andre internettrelaterte spørsmål må du gjerne ta kontakt med oss.

Les ogs


Innlegg

20 07.12.2013 klokken 04:26
20 07.12.2013 klokken 04:27
20 07.12.2013 klokken 05:24

Skriv innlegg


Dummy


Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.